Syftet med BipoläR
Syftet med kvalitetsregistret BipoläR är att alla patienter med bipolär sjukdom i Sverige ska få den vård som man vet fungerar bäst. I registret samlar vårdpersonal information om patienter och behandlingar. Detta ger möjlighet att mäta kvaliteten i vården och förbättra den.
På en del vårdenheter har man information om de flesta patienter och arbetar aktivt med att höja kvaliteten på behandlingen. På andra enheter har man information om väldigt få patienter och då vet man inte heller hur bra kvaliteten på vården där är.
Stora skillnader i vårdkvalitet
De data som finns i registret visar på stora skillnader i vårdkvalitet mellan olika enheter och landsändar. Ett exempel gäller utbildning till patienter och anhöriga om bipolär sjukdom. Sådan utbildning är viktig för att man ska kunna hantera sjukdomen på ett bra sätt. I de regioner som är sämst på det här är det ett fåtal patienter som får patientutbildning. I de bästa regionerna är det över 40 %.
Ett annat mått på kvaliteten i vården är hur stor andel av patienterna som återfaller i maniska eller depressiva skov under ett år. Här skiljer det också stort mellan regionerna. Dessa stora skillnader tyder på att det är möjligt att höja vårdkvaliteten.
Målet är att alla regioner ska bli som de bästa. Det finns exempel från andra vårdområden på att detta har lyckats med hjälp av kvalitetsregister. Det gäller till exempel akut hjärtsjukvård och diabetesvård. Patientorganisationer kan spela avgörande roller som pådrivare genom att använda sig av data från kvalitetsregister.
Forskning
Data i BipoläR är i första hand till för att vårdenheter ska kunna bedriva förbättringsarbeten. I andra hand kan den användas för forskning. Forskningen med hjälp av BipoläR-data är mycket omfattande. Dels gäller den behandlingen. Till exempel har forskarna undersökt vilken effekt patientutbildningen har. Resultaten visar att den har god effekt. En annan gren av forskningen undersöker genetiska och miljömässiga orsaker till bipolär sjukdom. Syftet är att ta fram bättre behandlingar.
För patienter